Ekstremism.


Tallinn - veebruar 2012, originally uploaded by Marion Undusk.
Teatris on põnevad ajad. Vähem kui kaks nädalat esikani suudab alati üllatada. Isegi kui arvad, et oled ennast vaimselt selleks ette valmistanud. Ühel hetkel, kas või ainult korraks, selgub ikka, et kunstnikust ühes isikus on sulaselgelt liiga vähe ja soov igale poole jõuda, et kõike kontrolli all hoida, muutub äkitselt rabelemiseks ja aeg lendab käest ja juba oledki kuuest kohtumisest kaks ära unustanud. Lisaks sellele, et telefon jäi hommikul ka koju. Sest teatrisse tuli minna pooleldi joostes, kuna hommikune veerandtunnine voodis venitamine ei sobi kokku sini-must-valge vastlakukliprojetiga.
Jah, ma oleksin võinud tunnikese kauem magada ja ikka rahulikult teatrisse jõuda, aga täna on vastlapäev ja esiteks ei ole ma juba kaks aastat vastlakuklit söönud, heast kodusest vastlakuklist rääkimata. Ja teiseks on nami-nami toiduleheküljel Vabariigi Aastapäevale pühendatud koogivõistlus, millest ma tahtsin osa võtta. Ja et vastlad ja Aastapäev nii kõrvu asuvad, siis neid kahte omavahel miksida, tehes kamakukleid rahvusvärvides vahukoorega.
Nagu tihtipeale juhtub, oli mul kogu küpsetus-jahutus-kaunistus-pildistusprotsessi lõpuks nii kiire, et ainus asi, mida ma hommikul süüa jõudsin, oli üks maha kukkunud kukkel. Aga selle eest ajasin neid nüüd, koju jõudes oma neli tükki järjest sisse. Ja hommikune tunne, et maitse on pisut liiga pärmine, on praeguseks lahtunud. Nüüd jääb vaid hädine lootus, et oma vastu maad kõhuga kuidagi ka trennis hakkama saan..
Sain.

Rahvusliku alatooniga vastlakuklid

50 g pärmi
1,5 dl sooja vett
1 dl piima
50 g sulatatud ja jahutatud võid
2 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
0,8 dl suhkrut
1 muna, 2 munakollast + 1 muna
1 dl täisterakaerahelbeid
2,5 dl kamajahu
8 dl nisujahu + 1 peotäis sõtkumiseks

400 ml vahukoort
suhkrut
kohvilikööri
sinist ja musta geeltoiduvärvi

Hõõru pärm suhkruga kokku ja jäta seisma. Sulata või ja sega kaerahelbed sinna sisse. Kui mögla on vedeldunud, sega juurde piim ja vesi, jahtunud või koos kaerahelvestega ja lahti klopitud munad (Selline kombinatsioon tulenes puhtalt külmkapis ootavatest kollastest. Vabalt võib lihtsalt kaks muna panna. Või isegi ühe, ma usun.) Nüüd lisa kamajahu ja jahu ja sool ja sõtku, kuni taigen käte küljest lahti tuleb. Mul kulus üks pihutäis jahu veel.
Siis pane taigen sooja kohta umbes pooleks tunniks kerkima.
Kui ta on kerkinud, sõtku ta jälle alla ja vooli kukliteks (või kui juba on öö, nagu mul oli, siis pane kilekotti ja külmikusse ja jätka hommikul.)
Paiguta kuklid küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata köögirätikuga ja tõsta veel umbes pooleks tunniks sooja kerkima. radiaatori kohale näiteks. Kui nad on kerkinud, klopi veel üks muna lahti ja pintselda kuklid sellega üle.
Kuumuta ahi 225 kraadini ja küpseta 15 minutit, kuni nad on kuldpruunid. Võta ahjust ja tõsta restile jahtuma.

Klopi vahukoor natukese suhkru ja sortsu kohvilikööriga tugevaks ja jaga kolme kaussi. Tilguta ühte natuke sinist ja teise musta toiduvärvi ja sega ühtlaseks.
Kui kuklid on täielikult jahtunud, lõika neil mütsid pealt ära ja uurista pisut sügavusse. Immuta natukese kohvilikööriga. Pane igasse kuklisse kas lusikaga või tordipritsi abil mehine kogus vahukoort ja pärast pildistamist saad mütsid tagasi pähe panna.
Ja mul on tõesti tunne, et enamik küpsetisi lähevad külmikus seistes paremaks.

Kommentaarid

  1. Rahvusliku meeleolu jätkuks: aitäh imeliste-leivaliste-pähkliliste-hapukooreste-eestiliste muffinite eest! Need sobisid imehästi tänase aastapäeva lõpuks. Jätkuvat indu ja ekstremismi nii elus, teatris kui köögis!

    VastaKustuta
  2. Aitäh hoopis teile selle mõnusa koogi eest, mis ma täna hommikusöögiks üksinda ära sõin (Jussi ei olnud, seega ma ei tunne ennast eriti süüdi..)
    Ja ekstremismi jätkub! Küll te seda veel maitsta saate.
    :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused