Ayurveda Köök Viljandis ehk Besan Laddu


Viljandi - oktoober 2009, originally uploaded by Marion Undusk.

Niisiis, meil on endiselt rebaste nädal ja sellega seoses on vaja kogu aeg igalt poolt midagi otsida ja meisterdada ja välja mõelda ja oioioi. Hakkasin mina kahe päeva eest kuskilt ammuunustatud kotist, mida ma siiakolimisest saadik puutunud ei ole midagi otsima ja leidsin...Üks terviseajakirjast välja rebitud kolm räbalat lehte, kus oli juttu Ayurveda köögist ehk India stiilis ideaalsest toitumisest. Võtsin nad endaga kaasa ja Viljandi-Tallinn rongis lugesin läbi ja tekkis tunne, et on vaja kiiremas korras sealt midagi proovida. Et mul on maiustuste tegemisega kuidagi usalduslikum suhe, valisin besan laddu - maiustuse hernejahust. Ostsin Loitsukellerist Eestimaist ökohernejahu ja täna, tagasi Viljandis ja kokkamishoog nii ehk naa peal sai ka see tegu teoks. See käib nii:
Sulata kastrulis keskmisel tulel kaks pakki võid (mul oli 250 g ja tegelikult oleks võinud tiba rohkem olla) ja lisa 400 g hernejahu.
Vähenda tuld ja pidevalt segades küpseta jahu helepruuniks (kastrulisse tekkis jahu lisamisel erkroheline kört ja seda oli PALJU, niisiis kallasin kõik suurele pannile ümber), kuni herne lõhn kaob ja tekib pähkliaroom (seda ma ei tundnud, aga maitsmise teel saab ka).
Lisa segule purustatud pähkleid, kookoshelbeid ja peenestatud kardemoni (nuimikseriga tegin 1-0 100 g päevalilleseemnete, poole pihutäie linaseemnete, natukese seesamiseemnete ja nelja kupra kardemoniseemnetega, 50 g kookost läks niisama) ja hästi segades kuumuta veel mõni minut.
Võta tulelt, lisa tuhksuhkrut (~75 g ehk??, oleneb maitsest) ja sega.
Saadud massist saab teoreetiliselt soojalt veeretada kuulikesi, minul tuli ta pigem pulber, seega võtsin abiks fooliumitükid ja sain ka täitsa korralikud kuulid, mis pealegi nägid välja nagu ülistiilne jõulukaunistus.
Pane külma jahtuma.
Kuule tuli päris palju, nii 50-60 tk.
Ja need, kes siinai proovida on jõudnud, st Mari ja Liisu ja Tolik ütlevad, et pähkli ja halvaa maitse on. Ja et hea on. Jees.

Just panin hommikuste kaneelirullide taigna ka külma oma aega ootama, aga sellest järgmine kord.

Kommentaarid

  1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  2. Ma tänan info eest.
    Tore, et keegi mu blogil nii kiivalt silma peal hoiab ja mind eksimast hoiatab.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused