Uus Maailm Ja Rõõm



Paari nädala eest proovipausi ajal helistas Kudru ja küsis, ega ma Uue Maailma festivalil tema hoovis kohvikut pidada ei tahaks. Hmm. Huvitav, mida ma küll vastasin..? Hell yeah! Ja nagu tellitud, oli sel nädalal vabaks päevaks pühapäeva asemel laupäev, elavam päev. Ja mis sellest, et kogu eelnev kuu on mu energiast nii tühjaks tõmmanud, et vaevu püsin väljaspool proovi püsti; reede õhtul, pärast Krahlist koju väntamist oli energiat peedikeetmiseks ja porgandiriivimiseks küll. Ja järgmisel hommikul vara tõusmiseks ja poodi munade järgi minekuks ja Suureks Taignateoks ja küpsetusaktsiooniks ka. Ja kuigi organisatoorsete kogemuste puudumise tõttu oli vahepeal suur kahtlus, kas üldse asjaks läheb, siis kõik kuidagi laabus ja ilm pööras ilusaks ja vahetusraha puudumine ei olnudki probleem ja tuul ei viinudki kooke minema ja neid muudkui osteti ja osteti ja osteti.. Tore hetk oli, kui üks pooltuttav jõudis meieni ja mu peedimuffineid märgates teatas, et "neid ta just otsiski." Ja lemmik oli see, kus ema kahe pojaga pakkus neile peedikaid ja noorem kahtles ja tahtis vanemalt prooviampsu ja see, olles ise just esimese suutäie võtnud, röögatas: "Ei saa!!" ja palus ema jumalakeeli, et see talle ühe veel ostaks. Noored lapsed ja peet. Kas saaks olla paremat kombinatsiooni. Kui, siis ehk noored lapsed ja porgand (ja ka see oli esindatud.) Või tegelikult - mina ja küpsetamine. See on parim kombinatsioon. Ja kuna ma sain lisaks veel olla keset elusat sõbralikku ümbrust ja lõpuks ometi oli mul keegi, kes pidas mu küpsetisi vajalikuks, oli see vist üldse parim päev augusti algusest saadik.
Aitäh, Uus Maailm! Aitäh, festival! Aitäh, Ilusad maiad inimesed!
Siin on teile tänutäheks retseptid. (Ja kui ise küpsetada ei viitsi, mina ikka viitsin.)

Peedikeeksi võib leida 2010 aasta postitusest "Mustast august välja." Ainsaks erinevuseks oli pähklite puudumine, piima asendamine keefiriga ja muffinivormid.

Õunakooki tegin ka eelmisel aastal. Selle kohta saab täpsemat infot postitusest "Paks olla on okei."

Porgandimuffinitega on tuttavad need, kes käisid kevadel kas Anna või Mari sünnipäevadel. Retsept järgmine:

325 g riivporgandit 
4 muna
100 g sulatatud võid 
1,2 dl keefiri 
1 tl mandliekstrakti 
4,8 dl nisujahu (aga jahudega võib vabat möllata, nagu ikka)  
1,5 dl suhkrut 
1,5 dl fariinsuhkrut 
1,2 dl kakaojahu
80 g tumedat šokolaadi, tükkidena
0,5 tl soola
0,5 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit 
glasuuriks:
100 g valget šokolaadi 
50 ml vahukoort
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sega ühes kausis kokku porgand, munad, pisut jahtunud sulavõi, keefir ja mandliekstrakt. Teises kausis jahu, kakao, suhkrud, sool, küpsetuspulber ja sooda. Sega omavahel kokku täpselt nii, et kuivad ained oleksid niisutatud, mitte rohkem.
Jaota muffinivormidesse ja küpseta umbes 20 min, kuni tikk väljub koogist puhtana. Koogid peaksid olema väga pehmed ja vetruvad ja pealt pisut kleepuvad. Nämm. 
Lase jahtuda ja kata glasuuriga, mis moodustub kuuma vahukoore ja valge šokolaadi segamisel. 

Pirnikeeks (natuke nätske)

4 suurt pirni, kooritd ja puhastatud
0,6 + 0,6 dl suhkrut
1 tl sidrunimahla
100g pehmet võid
1,2 dl suhkrut
2 muna
vanilliekstrakti
1,2 dl keefiri
0,5 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
0,5 tl muskaati
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
05 tl soola
3,6 dl jahu

Pane keskmisesse potti pirnitükid, 0,6 dl suhkrut ja sidrunimahl. Hauta 15-20 min, kuni pirn tükkideks laguneb (ise aitasin hiljem saumikseriga kaasa). Mõõda 3,6 dl ja pane kõrvale jahtuma.
Hõõru või ja ülejäänud suhkrud vahule ja lisa ükshaaval munad, siis vanilje ja siis keefir.
Teises kausis sega vürtsid, jahu sool, sooda ja küpsetuspulber. Sega kaks kausitäit omavahel ja lisa siis pirnipüree.
Kalla keeksivormi ja küpseta umbes 45-50 minutit, kuni tikk väljub koogist puhtana.

Head isu!

Kommentaarid

Populaarsed postitused