Reeglid Ongi Rikkumiseks


Tallinn - jaanuar 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Enamik minu viimase aja retseptileide on tulenenud "Kaelkirjaku" ettevalmistusest. Otsin rekvisiitide jaoks fotosid, fotode juures on retseptid, mis tunduvad nii tohutult põnevad ja annavad uusi mõtteid ja siis mingi aja pärast loobun fotode otsimisest ja keskendun retseptidele.
Ja nii paar korda päevas. Mu läpakasisene retseptikogu on tublisti täiendust saanud...peaasjalikult paraku küpsetiste vallas.
Nii. Otsisin sõõrikufotosid. Võimalikult kirevaid ja hulle. Ja kukkusin rohelise glasuuriga pruunide sõõrikute otsa!!!
Kakaosõõrikud valge šokolaadi-matchaglasuuriga! Loomulikult oli vaja kohe ennast matcha olemusega kurssi viia ja selle hingematvast hinnast (eriti mu viimase aja kontoseisu arvestades) hoolimata seda ka osta ja need sõõrikud valmis teha.

Kakaosõõrikud valge šokolaadi-matchaglasuuriga:
Sõõrikud -
0,5 l täisteranisujahu
5 spl suhkruta kakaopulbrit
1 tl soola
175 ml leiget piima
2 spl tuhksuhkrut
1,5 tl kuivpärmi
1 väike muna, lahti klopitud
taimeõli friteerimiseks
Glasuur -
200 g valget šokolaadi
160 ml 35% koort
2 tl (või rohkem) matcha pulbrit

Sega suures kausis jahu, kakao ja sool. Väiksemas kausis lahusta suhkur piimas. Puista jahu piimasegule ja lase 5 min seista, siis sega pärmi, kuni see on lahustunud. Tee jahu sisse kraater ja kalla sellesse pärmisegu ning lahtiklopitud muna. Sega hoolega, siis kalla kergelt jahuga üle puistatud alusele ja sõtku 5-8 min (see oli raskendatud, kuna tainas kleepus nagu kurivaim. Jahu kulus palju.) Siis pane kaussi tagasi ja lase 45 min kuni tund kerkida.
Vahepeal tee glasuur.
Kuumuta koor ja sega matcha pulbriga (siin algasid mu mured. Pulber ei tahtnud seguneda ja läks tükki. Nähtavasti oleks tulemus olnud usutavam kui oleksin alguses pulbri väikese hulga koorega pastaks hõõrunud ja siis ülejäänule lisanud). Siis kalla segu šokolaadile ja sega kuni see on täielikult sulanud. moodustades kreemja segu. (Otse loomulikult sain poole segamise pealt aru ,et olin kogemata kallanud nõusse terve paki koort ja polnud lootustki, et segu millagi pakseneks. Tuli leppida tõsiasjaga, et glsuurist on saanud kaste..) Pane kõrvale jahtuma.
Vormi kerkinud taignast 24 väikest võrdse suurusega palli. Tee neisse puulusika varrega (või jahuse näpuga) augud keskele. Augud peaksid olema suuremad kui loogline tundub, sest nad kerkivad muidu kinni. Kata puhta rätikuga ja lase 30-40 minutit kerkida.
Nüüd tuleb friteerimisosa. Mille ma otsustasin vahele jätta. Retsepti lisaja oli nende sõõrikutega oma friteerimishirmust üle saanud, minul see ei õnnetsunud. Panin nad lihtsalt ahju nagu tavalised saiad. Aga friteerimine käib muidu nii:
Kuumuta sügaval pannil 2/4-3/4 ulatuses õli 190 ja 200 kraadi vahele ja friteeri sõõrikuid ükshaaval 1,5 min kuni nad on pisut paisunud ja pisut tumedamad kui enne. Nõruta majapidamispaberil ja lase jahtuda. Torka jahtunult glasuuri ja lase taldrikul nõrguda.

Mina aga sain ahjust kätte oma sõõrikukujulised saiad, kallasin nad üle oma beeži rohelisetükilise kastmega ja oli ka täitsa hea. Mõnus oli see, et sõõrikud ise ei ole absolutselt magusad, kaste seevastu meeletult. Ja kokku moodustub midagi täitsa head.
Ja tegelikult olid need saiad omaette ka mõnusad, ainult et nad läksid väga kiiresti kõvaks..
Põdesin seda järjekordset läbikukkumist küll, aga Mailule igal juhul meeldis. Ja ma ei näe mingit põhjust, miks ta oleks pidanud valetama..

Kommentaarid

Populaarsed postitused