Kaks Kooki!


Tallinn - oktoober 2011, originally uploaded by Marion Undusk.

Üks asi mu praeguse elu juures on see, et ei jõua poes käia, teine asi on see, et kui poes käid, siis tõenäoliselt ei jõua suure osa ostetuga enne realiseerimistähtaja lõppu midagi ette võtta. No ja siis muidugi on endiselt veel õunahooaeg.
Kõigi nende aspektide koosmõjul tekkis olukord, kus kapis/kastis hakkasid juba liiga paljud asjad ohtlikult ebakaubanduslikeks muutuma ja vajadus midagi küpsetada muutus lausa ületamatuks.
Alguses oli plaanis vaid banaanikeeks, aga et tegemist oli Tõnise sünnipäevakoogiga, siis see nali ei tundunud isegi mulle endale naljakana ja kuna mu ahi mahutab nii ehk naa meeletu koguse, otsustasin ka plekiliseks muutuvad õunad ühe raksuga ära kasutada.
Et asjad on hetkel nii, nagu nad on, võttis kogu aktsioon paar päeva aega, st õunte puhastamine hommikul, taignategu õhtul ja küpsetamine järgmisel hommikul, aga vähemalt võisin endale rahulolevalt õlale patsutada ja tõdeda, et ei ole veel küpsetamist ära unustanud (erinevalt soolase toidu valmistamisest, milleni ma pole juba valusalt ammu jõudnud..)
Ja nii ma saingi taas kord Punamütsikest (minu variatsioonis Sinirattakest) mängida ja enne teatrisseminekut üle linna kooki laiali kanda. Ja teatrisse ka viia. Ja saada kätte tore energialaks pakutava kadumise kiirusest ja sellest, et Liisu jõudis päeva jooksul mulle umbes neli korda öelda, et tahab õunakoogi retsepti. Jee!

Banaanikeeks

2 dl maisijahu
1 dl riisijahu
0,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
75 g void + 15 g õli
0,5 dl suhkrut
0,5 dl fariinsuhkrut
soola
2 muna
3 püreestatud banaani + 1 tl sidruniekstrakti + 1 sl rummi
2 dl talujogurtit marjadega

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega jahud küpsetuspulbri, sooda ja soolaga. Teises anumas klopi suhkur või ja õliga vahule, lisa ükshaaval munad ja hõõru ühtlaseks. Kolmandas kausis preesta banaanid sidruniekstrakti ja rummiga. Lisa munasegusse banaan ja jogurt. Sega see kõik jahuga.
Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 1 h, kuni tikk väljub keeksist puhtana.
Keeks on mõnusalt niiske ja tihke.
Like!


Õuna-karamellikook

Kook:
100 g pehmet võid
2 dl suhkrut
vaniljeekstrakti
2 muna
1,2 dl nisujahu
2,4 dl riisijahu
0,5 dl maisijahu
1,5 tl kaneeli
1 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl soola
0,5 tl soodat
1,5 l puhastatud ja tükeldatud õunu (ilma kooreta)
Karamellikaste:
1 dl fariinsuhkrut
30 g võid, tükkidena
1 dl kookospiima

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Hõõru või suhkrutega vahule ja lisa ükshaaval munad. Klopi ühtlaseks. Teises kausis sega jahud sooda, soola ja vürtsidega. Sega kõik kokku. Saadud taigen on väga paks. Ära lase end sellest segada, vaid kalla õunatükid ka juurde ja püüa kogu see mass kuidagi ühtlaseks saada. Mätsi saadud ollus küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse küpsetusvormi ja küpseta umbes tund (originaalretseptis 45 min). Lase enne serveerimist jahtuda.
Vahepeal valmista karamellikaste. Sega suhkur ja või väikses kastrulis ning kuumuta keskmisel kuumusel või sulamiseni, siis lisa kookospiim ning lase pidevalt segades keema tõusta. Tõsta jahtuma. Kalla ühtlaselt jahtunud ja vormist eemaldatud koogile ning lase sisse imbuda.
See on tõesti üks hea kook.

Kommentaarid

Populaarsed postitused