Ilusatest Mälestustest


Tallinn - august 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Kujutlege metsikut öist loodust, tumedaid kõrgeid puid ja samblasse kasvanud kaljupaljandikke. Musti järvesid küngaste vahel. Selget tähti täis taevast ja täiskuud. Nüüd kujutlege ühe järve äärde künka otsa saun. Pigem suur, kui väike, mõeldud suuremale seltskonnale. Sauna aknad on valged ja uksed mõlemas otsas pärani. Veepoolses seinas on eend, kust läheb järsk trepp alla paadisillani. Trepil toimib vastassuunaline liiklus - auravad kehad allapoole, tilkuvad kehad ülespoole.
Sauna eesruumis on vali muusika ja poolalasti inimesed. Õnnelikud poolalasti inimesed. Vahel sekka mõni õnnelik alasti inimene. Elu käib. Ja siis ühel hetkel astub uksest sisse.. Orlando Bloom?! Johnny Depp?! Tuleb sisse, tervitab kõiki ja hakkab kotist pudeleid välja laduma. "Manhattanite jaoks." Kõige lõpus tuleb läbipaistev kilekott. Küpsistega. Täpselt sellised küpsised, nagu Ameerika filmides on - suured ja krobelised ja nätsked ja natuke muredad ja natuke venivad. Ja lollilt head.
Hiljem saan teada, et poiss pole ei Johnny ega Orlando, vaid hoopis Kalev. Ja et need küpsised on ta enda tehtud. Ja siis ma küsin talt retsepti ja saan ka. Ja kuigi millegipärast tulevad minu küpsised liiga siledad ja tunduvalt vähemstruktuursed, siis maitsevad nad ikka sama hästi.

Kalevi küpsised (Kalev's Cookies)

3,6 dl nisujahu
1,8 dl suhkrut
1,2 dl Demerarasuhkrut
2 tl vaniljeekstrakti
0,25 tl soola
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
200 g pehmet võid
2 muna
0,6 dl "skore bits" (needsamad koorekaramellitükid, millest nektariinimuffinite juures juttu tuli)
1,2 dl "butterscotch chips" (nagu oleks valge šokolaad ja iirisekommid pisikesteks tükkideks kokku sulatatud)
100 g tumeda šokolaadi tükke

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Hõõru suhkrud võiga vahule, sega ükshaaval juurde munad ja siis vaniljeekstrakt.
Teises nõus sega jahu sooda, küpsetuspulbri ja soolaga. Sega kõik kokku, kalla taignasse erinevad tükid ja sega ühtlaseks. Tainas tuleb suhteliselt paks.
Kata ahjuplaat (2 tk) küpsetuspaberiga ja tõsta sinna ühesuurused taignakuhjakesed suht suurte vahedega. Esimese plaadi puhul kasutasin supilusikat (9 tk) ja sain elamuse osaliseks, kui küpsised alustassisuurusteks üle terve plaadi vajusid. Teise plaadi puhul võtsin teelusika (~16 tk) ja ikka oli lõpuks terve plaat neid täis. Aga väiksemad küpsesid ühtlasemalt.
Küpseta 9 minutit. Jahuta enne söömist (nad on alguses väga "liikuvad.")

Kommentaarid

  1. Kuidas nimetatakse butterscotch chipse eesti keeles või mille järgi neid poes otsida?

    VastaKustuta
  2. Minu meelest neid üldse Eestis ei müüdagi, vähemalt sellisel kujul mitte. Aga translate.google pakub eestikeelseks vasteks koorekommi, mis on maitse suhtes täitsa adekvaatne vaste. Ehk siis - võib proovida asendada nt "Kiss Kissi" või mõni muu iiriselisega. Ühe tükikese suurus oleks sel juhul umbes kolmandik-neljnadik väikest kommi.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused