Miks Te Mul Külas Ei Käi?!


Tallinn - september 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Oli ühe täiesti tavalise päeva täiesti tavaline õhtu. Ja Marion küpsetas õuna-pirni-pisarakooki. Seda oli vaja teha, sest kapis istus neli munavalget ja laual kausitäis peaaegu juba kasutuskõlbmatuid koduaia vilju.
No ja siis oli veel neli banaani. Ja Marion tegi banaani-kookoskeeksi ka. Ja ainsad sööjad peale ta enda olid Juss ja Ingel ja seda oli ausõna liiga vähe.

Õuna-pirni-pisarakook

(Põhi sama, mis Kreekapärasel jogurtikkogil, ainult pisut suuremate kogustega)
1 dl nisujahu
1 dl grahamnisujahu
1 dl maisijahu
3 spl nisukliisid
0,5 tl soola
0,25 tl kaneeli
100 g pehmet võid
1 dl demerarasuhkrut

paariliitrine kausitäis õunu-pirne (puhastatult kokku miskit ehk kilo ringis)
2 muna
2 dl maitsestamata jogurtit
vaniljeessentsi
kaneeli
1 dl suhkrut

4 munavalget +2 spl suhkrut (+ 1 tl cream of tartar'i)

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sega jahud, sool, kaneel ja nisukliid. Lisa või ja suhkur. Sega, kuni taigen on ühtlane. Pressi võiga määritud/küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi. Pane 15 minutiks jääkülmkappi. Kata ääred fooliumiga ja küpseta ~15 minutit. Võta ahjust välja.
Tõsta ahju temperatuur 200 kraadile.
Tükelda ja puhasta õunad ja pirnid. Klopi 2 muna ja 2 dl maitsestamata jogurtit natukese vaniljeessentsi ja kaneeli ja ~1 dl suhkruga ühtlaseks.
Laota puuviljad kuumale põhjale ja kalla kreem peale. Küpseta veel 10 min. Võta ahjust välja.
Klopi 4 munavalget suhkru ja cream of tartar'iga (kui seda kuskilt leiad ja sel juhul palun juhata minule ka, sest ise sain ta Kanadast ja Eestis ei paista keegi teadvat, mis see on) kõvaks vahuks. Laota munavalgevaht kuumale koogile ja küpseta veel 5-7 min, kuni kook hakkab pealt kergelt kuldseks tõmbuma.
Võta ahjust välja ja lase enne söömist kindlasti jahtuda. Parem kui mitu tundi ja jahedas kohas. Ka paari päeva jooksul külmkapis maitseomadused ainult paranevad.

Kommentaarid

  1. Kokandusveebides nad räägivad, et seda kremortartari ehk viinakivi ehk kaalium-bitartraati Eestist ei saagi, lähim koht, kus müüakse olevat Soome. Sealt saab Viinihappo nimelisena näiteks Meira maitseainete hulgast. Või nii ma siin internetist lugesin...

    Annekas

    VastaKustuta
  2. Täiesti võimalik, sest siinsed otsingud jäid lõpuni viljatuks. Aga hea, et Soomestki saab. Kes teab, millal jälle Kanadasse asja.
    Ja tead, mul on alati nii HEA MEEL, kui Sa kommenteerid. Sa oled mul ainus omataoline :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused