Jubileum


Tallinn - september 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Ja me olemegi jõudnud sellese ajaloolisse hetke. Sajas postitus, sõltumata isegi minu ääretult ebaühtlasest blogipidamisest. Sajas postitus ja kaks kilo riknevahakkavaid alõtšaid. Ja Eleni sünnipäev ka (kuigi see on järgmise peatüki teema.) Ilus ilus laupäevane kahekümnekraadine päikesepaiste. Ja need alõtšad.
Tegin itaaliapärast ploomikooki ja panin marju umbes kolmandiku võrra määratust rohkem ja tulemuseks oli midagi suhteliselt pudingulaadset ja kleepuvat, hapukat ja näpuvahelt raskestisöödavat. Aga minule maitses ta nii tohutult, et Elenile viidud karbitäiest sõin suure osa ise ära. Koos Ingli ja Eleniga. Samas, Jim võttis ühe ampsu ja siirdas tüki kiirelt taldrikule tagasi. Ma ei solvunud absoluutselt ja sõin ta ise ära :)
Ja pärast selle osa, mis kodus Jussist oli lärele jäänud ka.

Itaaliapärane alõtšakook

1200 g alõtšasid
240 g jahu (+ 0,5 dl alõtšadele) (mul olid kuskil tšeki peal ka isemõõdetud detsiliitrimahud, aga see on kuskile kadunud. Koos infoga, mis jahusid ma täpselt kui palju panin. Nagu ikka, jagasin kogumahu hirsi-, maisi- ja nisujahu vahel.)
2,5 tl küpsetuspulbrit
soola
2 dl suhkrut
1,5 dl kookospiima + 0,5 dl vett
120 ml oliiviõli
20 ml Vana Tallinnat
2tl vailjeessentsi
demerarasuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini.
kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Pese alõtšad, nõruta veest ja puhasta kividest. Sega nad 0,5 dl nisujahuga ja pane kõrvale.
Sega jahu küpsetuspulbri ja soola ja suhkruga.
Teises anumas sega kookospiim, vesi, oliiviõli, Vana Tallinn ja vaniljeessents. Kalla kuivad ja märjad koostisosad kokku ja sega ettevaatlikult.
Sega hulka alõtšad.
Kalla taigen pannile ja pudista üle natukese demerarasuhkruga.
Küpseta 35-40 min, kuni pealispind on kuldne.
Parim jahtunult.

Kommentaarid

Populaarsed postitused