Paks Olla On Okei


Tallinn - oktoober 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Öine kultuuriretk Tallinna lähistel. Lehti täis sadanud matkarada ja Harku mõis oma kinniste uste ja ilusate eenditega, ohtliku välimusega katseaparatuur akendest paistmas. Karjaküla purjune kultuuriparemik ja Vilde lagunenud pisike mõis, puud sees kasvamas. Rahesadu ja vihmavarjud ja taskulambid. Keila kirik ja kirikuaed ja kummaline mausoleum ja tiivulised olendid torninurkades. Muuseum ja jõgi ja puuringist ümbritsetud ohvrikivi, millel lohkusid ei olnudki. Ja täiskuu ja tumehall valgus raagus okste vahel. Turvalisus. Soojus. Jutt, mis ei saanudki otsa. Ja kõige selle vahepeal üks pisike armas autopiknik.
"Paks olla on okei."
Aitäh.

Õunapirukas

3 dl nisujahu
3 dl täisteranisujahu
1tl soola
2 spl suhkrut
150 g külma võid, tükeldatud
6-8 spl jääkülma vett (mul läks 8)
Sega jahud, sool ja suhkur ühtlaseks, tükelda juurde või ja haki (kahe) noaga, kuni segu meenutab jämedat liiva ja võitükid pole hernest suuremad. Sega juurde vesi (alguses 6 spl, hiljem võid lisada) ja sõtku taigen ühtlaseks palliks. Jaga ta kaheks osaks, mätsi lapikuks, paki kilesse ja pane vähemalt tunniks (kuni kaheks päevaks) külma.

Täidis
50 g võid
3 spl nisujahu
1 spl heledat siirupit
0,6 dl vett
1,2 dl suhkrut
1,2 dl pruuni suhkrut
~2 l õunu ja pirne, kooritud, puhastatud ja tükeldatud
1 tl kaneeli
0,5 tl muskaati
0,25 tl kardemoni

Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sulata või keskmisel kuumusel, sega juurde jahu ja siirup, et moodustuks pasta. Liss suhkrud ja vesi, lase keema tõusta. Vähenda kuumust ja lase 5 min podiseda.
Vahepeal sega õunad suures kausis vürtsidega.
Rulli pool tainast lahti ja kata sellega lahtikäiva koogivormi põhi ja servad. Torgi kahvliga auguliseks.
Võta kuum segu pliidilt ja kalla õuntele. Sega ühtlaseks. Kata taigen õunakihiga.
Rulli lahti teine pool taignast ja kata vorm sellega. Äärtest näpi alumine ja ülemine taignaosa üheks. Lõika piruka peale ristikujuline ava.
Küpseta 45-50 min. Lase jahtuda. Või veel parem, külmas seista.

Kommentaarid

Populaarsed postitused