Mul Ei Ole Elu?


Tallinn - juuli 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Eelmine pühapäev, päev enne maaletulekut - nii maha olen oma asjadega siin jäänud. Aga ta on mäletamist väärt. Või no okei, vähemalt selle blogi kontekstis. Nimelt tagasivaateliselt tundub, et ma selle päeva jooksul oma jalga köögist eriti välja ei saanudki. Ja kui sain, siis sedagi puhtalt toitu puudutavatel eesmärkidel.

Varane tõus, leivad ahju, turule ostma maasikaid ja muud, mis silma jääb, koju, leivad ahjust välja, maasikad toormoosiks ja sügavkülma..nii, mis veel.. Teeks õige moosi, ma ju leidsin paar retsepti ja pealegi ostsin turult tikreid. Ja rabarberit on külmas..
Tikri-lavendlimoos, rabarberi-apelsinimoos. Purkidesse.
Banaanid on riknemise ääre peal, järelikult banaanikeeks.
Hmm, mis veel.. Mammal on sünnipäev tulemas, teeks selleks puhuks ka midagi. Näiteks twixikooki. Jah. Täpselt.
..ja ongi õhtu käes.

Ja siis äkitselt tabas mind õud, sest ma sain aru, et mul ei ole vist elu..
(Õnneks helistas Liisu ja ma sain minna tema juurde netti ja muuseas ka jalka finaali vaatama ja viia neile ühte koma teist ja tunda, et mingi kasu mu päevast kellelgi siiski on.)

Rabarberi-apelsinimoos

3 suurt apelsini
700 g värsket rabarberit (puhastatud, pikkupidi poolitatud ja tükeldatud)
~10 dl suhkrut
12 kardemonikupart, puhastatud ja uhmerdatud (~2 tl kardemoni)

Pese apelsinid hoolikalt ja viiluta nii õhukeseks kui vähegi võimalik. Pressi nad tihedalt õhukindlasse nõusse, kata külma veega ja lase 12-24 h liguneda (~6-7 h). Eemalda veest ja tükelda iga ring kaheksaks võrdseks tükiks. Pane apelsinid koos apesliniveega potti, lase keema ja keeda ~30 min. Sega sisse kardemon ja suhkur ning keeda veel 15-30 min, vahetevahel segades, et moos põhja ei kõrbeks. Lisa rabarber ja keeda veel 5-8 min, kuni rabarber on pehme, aga ei lagune. Moos peaks olema pisut paksenenud, aga ta pakseneb edaspidi veel.
Villi kuumalt läbikeedetud purkidesse, keera läbikeedetud kaaned tugevalt peale ja lase pea alaspidi jahtuda.

Tikri-lavendlimoos

950 g tikreid, pestud ja puhastatud
3 spl lavendliõisi (Piprapoest)

Pane tikrid potti koos lavendliõite ja ~6 dl veega (et enam-vähem ära kataks), lase keema ja lase 10 minutit podiseda. Keera kuumus madalamaks, pressi marjad puruks (või jäta terveks kui nii toredam tundub) ja lisa ~3/4 olemasoleva koguse jagu suhkrut. Kõlab väga häguselt? Tean. Unustasin mõõta. Aga õige parem on vist lihtsalt vähehaaval lisada ja vahepeal maitsta. Lase suhkrul madalal kuumusel lahustuda, siis keera kuumust juurde, lase keema ja keeda veel ~10 minutit.
Villi kuumalt läbikeedetud purkidesse, keera läbikeedetud kaaned tugevalt peale ja lase pea alaspidi jahtuda.

Ja siis - maale!
(Mamma sünnipäevakook läks aga kaasatuleku asemel hoopis sügavkülma. Ei ole soovitav 35-kraadises kuumuses suure šokolaadikoogiga hääletama minna. Niisiis on põhjust temast juttu teha siis kui linna tagasi jõuan.)

Kommentaarid

Populaarsed postitused