Teater Ei Ole Elu


Tallinn - juuli 2010, originally uploaded by Marion Undusk.

Baltoscandal. Kuumus ja armastus Rakveres ja Rakvere vastu. Kallid inimesed, kallid kohad, head teatrit ja halba teatrit ja mittemidagiütlevat teatrit ja pead plahvatama panevat teatrit. Mõned sattumuslikud kõikevaldavad vestlused. Mälestused ja uued kogemused. Iseendaga olemist ja teistega olemist ja lihtsalt puhast vabadust. Ja kõige selle sees kalli sõbra sünnipäev Tallinnas..? Aga siin pole ju mingit küsimust - öine bussisõit ja koogiküpsetusaktsioon ja varane ärkamine, et tormata 35-kraadises kuumuses suure koti ja kahe koogiga kesklinna EKA sisseatumiskatsetele kooki üle andma. Läbimärjalt loomulikult. Ja siis järgmise koogi ja pisut kuivema pluusiga kontorisse teistele kallitele kooki viima, takerdudes teel mõneks ajaks esmaabi andmiseks (mida ma ei oska, aga vähemalt suudan rahu säilitada ja abi kutsuda). Ja siis tagasi bussile, et juba pärastlõunal olla tagasi Rakveres ja jätkata teatrihullust, milletaoline saab võimalik olla ainult selles linnas ja selles teatris ja nende inimestega.

Tomati-šokolaadikook

2,5 dl kakaopulbrit
500 g tomatipastat
5 muna
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl riisijahu
2 dl hirsijahu
2 dl nisujahu
1dl grahamnisujahu
4,8 dl tuhksuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1tl soodat
340g võid (toatemperatuuril) - liiga liiga liiga palju! 250 oleks täiesti piisanud, arvan ma

Müstikaglasuur

300 g, 70% šokolaadi
3,2 dl vahukoort
0.8 dl tomatipastat

Originaalis nõutakse kahte ühesuurust lahtikäivat ümmargust koogivormi, et teha ühte väga kõrget torti. Mul neid ei olnud, tegin kaks kooki, keeksivormi kõrgema ja sügavasse panni madalama. Mõlemad olid piisavalt kõrged, et andis keskelt pooleks lõigata ja glasuuri vahele ka panna. Niisiis vähma koguse soovijad - tehke pool taignakogust ja on piisavalt.
Eelkuumuta ahi 175 kraadini.
Keskmises kausis vispelda kokku kakao, tomatipasta, munad ja vaniljesuhkur.
Sega omavahel jahud, suhkur, küpsetuspulber ja sooda. Hõõru juurde või ja pool kakaosegust. Sega korralikult. Lisa ülejäänud kakaosegu kahes osas, mõlema lisamise järel hoolikalt segades. Kalla võiga määritud ja jahuga puuderdatud vormidesse (taigen peaks olema suhteliselt vedel).
Küpseta 30-40 minutit, kuni puutikk väljub koogi keskelt puhtana.
Lase vormis 10 minutit jahtuda, siis kalla koogid välja ja jahuta üleni.

Tee glasuur valmis koogi küpsemise ajal.
Kuumuta tomatipasta ja vahukoore segu keemiseni, kuni poti servadesse tekivad pisikesed mullid. Eemalda tulelt, kalla juurde šoolaad ja sega kuni glasuur on ühtlane. Jahuta tund toatemperatuuril, seejärel pane külma ja jahuta kuni ta on spaatliga määritav.
Lõika koogis pooleks ja määri glasuuri kahe kihi vahele ja peale. Soovi korral kaunista, näiteks kuivatatud rukillilledega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused